Receptai su bulvių tarkavimo mašina

3 Receptai Su Bulvių Tarkavimo Mašina

Bulvės yra viena iš universaliausių daržovių, randamų bene kiekvieno lietuvio namuose.  Naudojant bulvių tarkavimo mašiną Migiris, galite sukurti skaniausių patiekalų, kurie ne tik lengvai paruošiami, bet ir nepaprastai skanūs. Šiame straipsnyje skaitykite apie bulvių tarkavimo mašinų įvairovę, jų istoriją, bei rasite tris skirtingus receptus, kuriais pradžiuginsite savo šeimą ir draugus. Dar niekada nebuvo taip lengva pasigaminti bulvinius blynus, buvlių apkepą su sūriu bei gardžiuosius cepelinus.

 

Bulvių tarkos universalumas

Prieš pereinant prie receptų, svarbu suprasti, kodėl bulvių tarka yra tokia vertinga priemonė virtuvėje. Bulvių tarka leidžia jums susmulkinti bulves iki norimos konsistencijos, atverdama visą naują galimybių pasaulį. Nuo traškių blynų iki kreminės konsistencijos kugelio. Bulvių tarka yra svarbus įrankis, padedantis pasiekti norimą tekstūrą ir vientisumą jūsų patiekalams.

 

Bulvių tarkos istorija

Bulvių tarkavimo mašina jau šimtmečiais yra nepakeičiamas įrankis  virtuvėje ir atlieka svarbų vaidmenį įvairių kultūrų kulinarinėse tradicijose visame pasaulyje. Jos kilmė siekia senovės laikus, kai žmonės atrado bulvių tarkavimo panaudojimo galimybes virtuvėje. Iš tikrųjų, istoriniai šaltiniai rodo, kad bulvių tarka buvo naudojama jau nuo 17 amžiaus Europoje.

Tuo metu bulvių tarka buvo paprastas rankinis įrankis, pagamintas iš medžio ar metalo su aštriomis skylutėmis. Ji buvo naudojamas daugiausiai bulvių tarkavimui, kad būtų galima gaminti tradicinius patiekalus, tokius kaip bulviniai blynai ir virtinukai. Tarkos efektyvumas smulkiai tarkuojant bulves leido greičiau gaminti norimą patiekalą.

Laikui bėgant ir  gaminimo technologijoms sparčiai tobulėjant, vystantis pasaulinei prekybai, bulvių tarka patyrė daugybę naujovių, bei buvo pritaikyta prie skirtingų gaminimo stilių. Šiandien turime įvairų bulvių tarkavimo mašinų pasirinkimą, kiekvieną su savo unikaliu dizainu bei funkcionalumu.

 

Skirtingi bulvių tarkų tipai

Rinkoje yra keletas skirtingų bulvių tarkų tipų, su unikaliomis funkcijomis ir privalumais. Nuo rankinių tarkų iki sukamųjų tarkų ir net elektrinių tarkų.

Rankinė tarka yra dažniausiai pasitaikantis tipas, turintis kelias skirtingo dydžio tarkavimo puses. Ši universalioji tarka leidžia jums tarkuoti bulves ar kitas daržoves skirtingo storio gabalėliais, priklausomai nuo recepto reikalavimų. Kompaktiškas šios tarkos dydis bei lengvas naudojimas yra pagrindinės priežastys, dėl kurių rasite šio tipo tarką bene kiekvienuose namuose.

Norintiems daugiau efektyvumo, sukamoji tarka gali būti puikus pasirinkimas. Šio tipo tarka veikia taip, kad sukant rankenėlę bulvės judinamos priešinga tarkavimo kryptimi. Rezultatas yra greitas ir lengvas tarkavimas, puikiai tinkantis didelio masto gaminimui arba spartesniems rezultatams gauti.

Pažangiausias bulvių tarkavimo mašinos tipas, žinoma yra elektrinė bulvių tarka. Šie galingi aparatai gali per kelias sekundes sutarkuoti didelį bulvių kiekį, todėl puikiai tinka profesionaliems šefams ar žmonėms, dažnai gaminantiems didelėms grupėms.

Pasirenkant tinkamą bulvių tarką savo virtuvei, svarbu atsižvelgti į naudojimo patogumą, efektyvumą ir atsparumą. Ieškokite tarkų su tvirta konstrukcija ir aštriais peiliukais, kurie galėtų ilgai tarnauti.

 

Priemonės, reikalingos tarkuoti bulves

Prieš pradedant naudotis bulvių tarkavimo mašina, svarbu prisiminti kelis būtinus įrankius ir saugos patarimus:

Pirmasis reikalingas įrankis yra tvirta pjaustymo lenta. Ji suteiks stabilų paviršių bulvių tarkavimui ir apsaugos nuo bet kokio nelaimingo atsitikimo ar sužalojimo. Įsitikinkite, kad pjovimo lenta prieš pradedant yra švari ir sausa.

Jums taip pat prireiks aštraus peilio ar bulvių skustuko. Aštrus peilis supaprastins bulvių nulupimo ir paruošimo procesą prieš pradedant tarkuoti. Nudilę peiliai gali būti pavojingi ir padidinti slydimų ir pjūvių riziką, todėl svarbu, kad peilis būtų tinkamai paaštrintas

Savaime suprantama, prireiks ir bulvių tarkavimo mašinos. Kaip minėjome anksčiau, rinkoje yra įvairių bulvių tarkų tipų. Kokį tipą bebūtumėte pasirinkę, įsitikinkite, kad buvlių tarka būtų švari ir geros būklės.

Galiausiai, jums prireiks maišymo dubens, sutarkuotoms bulvės. Tai supaprastins ingredientų matavimą ir maišymą, jei naudojate sutarkuotas bulves receptui. Įsitikinkite, kad dubuo yra pakankamai didelis.

Šie įrankiai yra būtini užtikrinti sklandų bei saugų bulvių tarkavimo procesą.

 

Saugumo patarimai, naudojant bulvių tarką

Nors bulvių tarkavimas yra smagus ir gana nesudėtingas procesas, svarbu visada laikytis saugumo taisyklių. Kelios būtiniausios saugumo taisyklės, kurių verta prisiminti:

Visada būkite atsargūs, naudodamiesi aštriomis priemonėmis. Neužmirškite laikyti pirštų atokiau nuo tarkos peilio, kad išvengtumėte atsitiktinio pjūvio.

Įsitikinkite, kad jūsų rankos yra sausos, kad galėtumėte tvirtai laikytis bulves ir tarką. Drėgnos ar slidžios rankos gali padidinti nelaimingų atsitikimų riziką, todėl svarbu kruopščiai nusausinti rankas prieš pradedant.

Neskubėkite, suteikite sau pakankamai laiko, kad išvengtumėte nelaimingų atsitikimų. Laikykite pirštus atokiau nuo tarkavimo paviršiaus, kad išvengtumėte sužalojimų. Yra pagunda bandyti iš tarkos išspausti kiekvieną paskutinį gabalėlį, tačiau tai nėra verta rizikos jūsų pirštams. Naudokite apsauginį daržovių laikiklį, kad tvirtai laikytumėte bulvę tarkavimo metu.

Laikydamiesi šių saugumo priemonių, galėsite mėgautis bulvių tarkavimo procesu be jokių nelaimingų atsitikimų. Atminkite, kad virtuvėje saugumas visuomet turėtų būti pagrindinis prioritetas.

 

Pirmasis receptas: Traškūs bulviniai blynai

Dabar, kai aptarėme pagrindus, panagrinėkime pirmąjį gardų receptą: tradicinius bulvinius blynus. Šie puikiai tinka pusryčiams, pietums ar vakarienei. Štai ko jums prireiks:

 

Ingredientai: Traškūs bulviniai blynai

  • 4 vidutinio dydžio bulvės
  • 1 mažas svogūnas, smulkiai sutarkuotas
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai kvietinių miltų
  • Druska ir pipirai pagal skonį

 

Gaminimo eiga: Traškūs bulviniai blynai

  1. Pradėkite nulupdami ir nuplaudami bulves šaltu vandeniu. Nusausinkite jas švariu virtuviniu rankšluosčiu.
  2. Bulves sutarkuokite naudodami bulvių tarką ir naudokite vidutinio dydžio skylutes, norint gauti smulkesnę tekstūrą.

    3. Sutarkuotas bulves sudėkite į švarų virtuvinį rankšluostį ar marlę ir išspauskitę perteklinę drėgmę.
  3. Maišytuve sujunkite sutarkuotas bulves, smulkiai sutarkuotą svogūną, kiaušinius, miltus, druską ir pipirus. Gerai išmaišykite.
  4. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės kaitros ir įdėkite šaukštą aliejaus ar sviesto.
  5. Naudodamiesi šaukštu ar rankomis, formuokite mažus blynus iš bulvių mišinio.
  6. Kepkite blynus apie 2-3 minutes iš abiejų pusių, arba kol jie gražiai apskrus.
  7. Bulvinius blynus patiekite karštus su grietine ar rūkyta lašiša ar kitais mėgiamais priedais.

 

Antrasis receptas: Bulvių apkepas su sūriu

 

Ingredientai: Bulvių apkepas su sūriu

  • 6 vidutinio dydžio bulvės
  • 1 puodelis tarkuoto sūrio (čederio arba jūsų pageidaujamo tipo)
  • 1 puodelis grietinės
  • 4 šaukštai sviesto
  • Druska ir pipirai pagal skonį

 

Gaminimo eiga: Bulvių apkepas su sūriu: 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C.
  2. Nulupkite bulves ir nuplaukite po šaltu vandeniu. Nusausinkite švariu virtuviniu rankšluosčiu.
  3. Sutarkuokite bulves, naudodami bulvių tarką ir naudokite skylutes su didesniais tarpais, norėdami gauti stambesnę tekstūrą.
  4. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies. Sudėkite sutarkuotas bulves ir kepkite 5 minutes, kartais pamaišydami.
  5. Patepkite kepimo indą sviestu ir sudėkite pusę sutarkuotų bulvių masės, pabarstykite tarkuotu sūriu. Pagardinkite druska ir pipirais.
  6. Pakartokite sluoksniavimo procesą su likusiomis sutarkuotomis bulvėmis ir sūriu.
  7. Tolygiai paskirstykite grietinę ant viršutinio bulvių ir sūrio sluoksnio.
  8. Uždenkite indą folija ir kepkite 30 minučių. Nuimkite foliją ir toliau kepkite apie 10-15 minučių, kol sūris ištirps ir pradės burbuliuoti.
  9. Palaukite keletą minučių, kol patiekalas atvės ir tada patiekite. Šis patiekalas puikiai dera prie šviežių ar keptų daržovių. 

 

Trečiasis receptas: Gardieji tarkuotų bulvių cepelinai

 

Ingredientai: Gardieji tarkuotų bulvių cepelinai:

  • 3 vidutinio dydžio svogūnai, susmulkinti
  • 2 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
  • 1½ arb. š. alyvuogių aliejaus
  • 500 g jautienos ar kiaulienos faršo
  • 1 vidutinio dydžio kiaušinis
  • 150 g rūkytos kiaulienos nugarinės, supjaustytos juostelėmis
  • 2½ kg bulvių
  • ½ arb. š. citrinų rūgšties arba citrinos sulčių
  • 2 valgomieji šaukštai bulvių krakmolo arba kukurūzų krakmolo
  • ¼ mažos šakelės krapų
  • grietinė, pagal skonį (neprivaloma)

 

Gaminimo eiga: Gardieji tarkuotų bulvių cepelinai:

  1. Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės kaitros, įpilkit 1 arb. š. aliejaus ir apkepkite svogūnus bei česnakus, periodiškai maišant, kol suminkštės. Pusę masės atvėsinkite atskirame dubenyje ir sumaišykite įdarą: dėkite faršą, kiaušinį bei gausiai pagardinkite druska ir pirpirais. Likusius svogūnus ir česnakus atidėkite į šalį.
  2. Apkepkite kiaulienos nugarinę vidutinės kaitros kelias minutes, kol išsiskirs kiaulienos riebalai. Įmaišykitę likusius apkeptus svogūnus ir česnaką bei kepkite 8-10 minučių, kol kiaulienos nugarinė suminkštės ir įgaus auksinę spalvą.
  3. Smulkiai sutarkuokite bulves bulvių tarkavimo mašiną. Per marlę arba virtuvinį rankšluostį išspauskite tarkuotas bulves į dubenį, kad išsiskirtų kuo daugiau skysčio. Palaukite kol nupiltas bulvių vanduo nusistovės, o apačioje atsiras bulvių krakmolo sluoksnis. Atsargiai nupilkite vandenį, o bulvių krakmolą supilkite į dubenį su bulvėmis. Įmaišykite citrinos rūgšties arba citrinos sulčių – tai padės išvengti bulvių tamsėjimo. Įmaišykite 2 valg. š. bulvių krakmolo arba kukurūzų krakmolo, gausiai pagardinkite druska bei pipirais ir gerai išmaišykite.
  4. Užvirkite didelį puodą su vandeniu ir gausiai pasūdykite. Drėgnais delnais Iš tarkuotų bulvių, formuokite delno dydžio paplotėlius. Įdėkite faršo mišinį ir suformuokite tarp delnų cepelinus, tvirtai suspausdami bulves aplink faršą. Merkite cepelinus į vos verdantį vandenį vieną po kito ir virkite apie 20-25 minučių, kol jie iškils į paviršių.
  5. Patiekite cepelinus su grietine, spirgučiais bei šviežiais krapais.

 

Pabaigai

Bulvių tarkavimo mašina yra universalus įrankis, kuris atveria begalinį kulinarinių galimybių pasaulį, o šie trys receptai tik šiek tiek iliustruoja tai, ką galite sukurti savo virtuvėje. Nesvarbu, ar jums norisi traškių bulvinių blynų ar gardaus bulvių apkepo su sūriu, bulvių tarkavimo mašina palengvins jūsų buitį ir padės pradžiuginti visus ragaujančius jūsų bulvinius šedevrus. Taigi, kai kitą kartą pažvelgsite į tą bulvių tarkavimo mašiną savo virtuvės spintelėje, neabejojant leiskitės į kulinarinį nuotykį ir atraskite magiją, kurią ji gali atnešti jūsų gaminimo procesui!

Susiję produktai